ΑΙΘΟΥΣΑ A: Η τυπογραφία των μετάλλων

Τα σπάνια, πολύτιμα μηχανήματα που εκτίθενται εδώ, μοναδικά τεκμήρια παραδοσιακών τεχνικών που έχουν πια χαθεί, υπογραμμίζουν την καθοριστική συμβολή του Εθνικού Τυπογραφείου στην ανάπτυξη της τυπογραφικής τέχνης και τη διάδοση της γνώσης στην Ελλάδα. Παράλληλα, φωτίζουν το δύσκολο, αλλά ευγενές έργο της ψυχής του Εθνικού Τυπογραφείου, του προσωπικού του.

Χειρωνακτικές και μηχανικές τεχνικές τυπογραφίας

Η συγκέντρωση της συλλογής που φιλοξενείται εδώ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο της διαδικασίας αντικατάστασης των παλαιών εκτυπωτικών μηχανημάτων λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και της επικράτησης της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο εμπλουτισμός και η ανάπτυξη τόσο του μουσείου, όσο και της βιβλιοθήκης του Εθνικού Τυπογραφείου, αναγνωρίζεται επίσημα το 1996 ως αρμοδιότητα του Εθνικού Τυπογραφείου.
Στη δεκαετία του 1970, με την εμφάνιση των πρώτων φωτοστοιχειοθετικών μηχανών και την επικράτηση της φωτοσύνθεσης, η λεγόμενη «τυπογραφία των μετάλλων» φτάνει στο τέλος της.

Η μικρή αυτή έκθεση, αναδεικνύει πολύτιμες πτυχές στην ιστορία της τυπογραφίας στη νεότερη Ελλάδα που, στην περίπτωση του Εθνικού Τυπογραφείου, ταυτίζεται με την ίδια την ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Τα σπάνια, πολύτιμα μηχανήματα που εκτίθενται εδώ, μοναδικά τεκμήρια παραδοσιακών τεχνικών που έχουν πια χαθεί, υπογραμμίζουν την καθοριστική συμβολή του Εθνικού Τυπογραφείου στην ανάπτυξη της τυπογραφικής τέχνης και τη διάδοση της γνώσης στην Ελλάδα.

Εξυπηρέτηση κοινού

Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 08:00 – 13:30

Τηλεφωνικό κέντρο:
210 5279000

Πωλήσεις – Συνδρομές:
210 5279178 έως 180

Μουσείο – Βιβλιοθήκη:
210 5279153, 210 5279178

espa

© Copyright Εθνικό Τυπογραφείο - Δ/νση Ζ Πληροφορικής . All Rights Reserved