Ιστορία της Εφημερίδας

Το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), για σχεδόν δύο αιώνες, εκπληρώνει κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο των αρχών του κράτους δικαίου, υλοποιώντας τη συνταγματική αρχή της δημοσιοποίησης των νόμων και των σημαντικών διοικητικών πράξεων.

Το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως

Το περιεχόμενο του ΦΕΚ αποτελεί έγκυρη πηγή πληροφόρησης για τον νομικό, τον δημόσιο λειτουργό, τον ιστορικό, αλλά και τον κάθε ενδιαφερόμενο, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πλήθος στοιχεία για την πολιτική, την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Επιπλέον, η ιστορία του ΦΕΚ έχει και έναν χρηστικό χαρακτήρα, παρέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που διευκολύνουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό του.

Aναζήτηση ΦΕΚ

Όπως διαπιστώνουμε και από την επικοινωνία μας με τους επισκέπτες του ιστότοπού μας, η αναζήτηση ενός δημοσιεύματος, χωρίς γνώση του αριθμού και της ημερομηνίας του ΦΕΚ, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και αυτό γιατί η οργάνωση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως κατά τη διάρκεια των χρόνων μεταβάλλεται δραματικά.
Αλλαγές επέρχονται τόσο στη δημοσιευτέα ύλη και στην κατανομή της στα επιμέρους τεύχη του ΦΕΚ, όσο και στο πλήθος, το περιεχόμενο και την ονομασία των τευχών.
Επιπλέον, η αρίθμηση των ΦΕΚ αλλά και των νόμων δεν είναι συνεχής, από το πρώτο και ιδρυτικό της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τεύχος (Φεβρουάριος του 1833) και τον πρώτο νόμο, έως σήμερα. Επίσης, κάποιες σύντομες, κατά κανόνα, περιόδους, κυκλοφορούν παράλληλα δύο Εφημερίδες της Κυβερνήσεως, όπως κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού (1916-1917) και επί γερμανικής κατοχής, ή κυκλοφορούν και επίσημες εφημερίδες τοπικού χαρακτήρα (το Εθνικό Τυπογραφείο δεν διαθέτει τις πιο πάνω ειδικές εκδόσεις, διαθέτει μόνο τα ΦΕΚ που έχει εκδώσει το ίδιο. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) κ.λπ.).

Μελέτη του Βαγγέλη Ν. Δρακόπουλου

Η μελέτη του κ. Βαγγέλη Ν. Δρακόπουλου με τίτλο «Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως. Σύντομο ιστορικό και Παρουσίαση», είναι προϊόν ενδελεχούς έρευνας σε μεγάλες δημόσιες βιβλιοθήκες και αρχεία, όπου ο συγγραφέας εργάσθηκε σε θέση ευθύνης, μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σημασία του ΦΕΚ και καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δρακόπουλο που μας έδωσε την άδεια να την αναρτήσουμε στον ιστότοπο του Εθνικού Τυπογραφείου, προκειμένου όλοι οι επισκέπτες του να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.
Ενόψει των ανωτέρω, για τον ασφαλέστερο προσδιορισμό του τεύχους στο οποίο ένα κείμενο έχει δημοσιευθεί, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να ανατρέχουν στο σχετικό κάθε φορά νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τη δημοσιευτέα ύλη στο ΦΕΚ και στα επιμέρους τεύχη του.
Τα στελέχη του Εθνικού Τυπογραφείου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την αναζήτηση ΦΕΚ.

 

Το αρχείο “Τα χαρακτηριστικά του χαρτιού εκτύπωσης των Φ.Ε.Κ.” αποτελεί συνεισφορά των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην ιστορία του ΦΕΚ, για την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Εξυπηρέτηση κοινού

Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 08:00 – 13:30

Τηλεφωνικό κέντρο:
210 5279000

Πωλήσεις – Συνδρομές:
210 5279178 έως 180

Μουσείο – Βιβλιοθήκη:
210 5279153, 210 5279178

espa

© Copyright Εθνικό Τυπογραφείο - Δ/νση Ζ Πληροφορικής . All Rights Reserved